Vaječný koňak

Jaký by to byly vánoce bez vaječného koňaku? Jindy ho nepijeme ale nějak se mi zdá, že k vánocům patří. A do kafe - to je bašta.
Vaječný koňak

Suroviny:
3 žloutky
120 ml cukru
0,5 l mléka
0,5 lžíce vanilkového aroma
1 smetana ke šlehání
0,25 l rumu
kousek nastrouhaného muškátového oříšku

Postup:
Připravíme si dva kastroly, abychom mohli ohřívat koňak ve vodní lázni.
V menším utřeme žloutky s cukrem a přidáme polovinu mléka.
Za stálého míchání ohřejeme na 70°C ve vodní lázni.
Vmícháme vanilkové aroma, smetanu a muškátový oříšek.
Přidáme druhou polovinu mléka.
Ochladíme ve studené vodní lázni nebo necháme vystydnou za občasného míchání.
Vmícháme rum.

Pijeme to, Chutná to.
Vaječný koňak