Tyhle kuličky(Pão de queijo) jsem poprvé ochutnal na služebce v Brazílii a od té doby zkouším jeden recept za druhým až tento mi připadá, že je podobný originálu. Jelikož ta správná mouka je tapioková, je recept zároveň i bezlepkový.
Suroviny:
120 g tapiokové mouky
60 ml mléka
3 lžíce olivového oleje
1 vejce
40 g nastrouhaného parmezánu
špetka soli
Jelikož strouhaný parmezán kupuji v 40g pytlíčcích už nastrouhaný, přizpůsobil jsem recept tomuto množství a vznikne 15-20 kuliček.
Postup je následující
1. Rozehřát mléko s olejem
2. Ve větší nerezové míse smíchat olej, mléko a mouku do hladka, osolit.
3. Přidat ušlehané vejce a nastrouhaný sýr.
4. Nechat těsto 15 minut odpočinout a zhoustnout.
5. Vytvarovat kuličky nebo kopečky, položit na plech na pečící papír a pést v toubě rozehřáté na 180°C asi 15 minut (do zlatova).
Nejlepší jsou ještě teplé.