foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
foto5

Fotogalerie

Najdete nás též na:

Lumaqův profil

Amatérská Obrazárna

Fotoapát.cz

www.photopost.cz

Rajče

Notice: Undefined offset: 1 in /home/kusici.cz/kusici.cz/templates/dd_studio_33/library/Artx/Content/SingleArticle.php on line 95

Bezlepkový chléb s psylliem

Když už zvládám kváskové chleby, proč bych nezvládl chutný bezlepkový chléb, který by Kačka jedla.
Bezlepkový chléb s psylliem

 

Suroviny:
400 ml vody
1-2 lžíce psyllia
Namočit alespoň na 12 hodin

450 g Shar mix B
50 g pohankové či jiné mouky
100-150 ml vody
lžíce medu
2 lžičky soli
lžíce oleje
lžička kmínu nebo chlebového koření
15 g čerstvého nebo 3/4 sáčku sušeného droždí

Vodu smícháme s psylliem a necháme nabobtnat.

Do zbytku vody rozmícháme cukr nebo med s droždím a necháme vyběhnout.

Vše smícháme dohromady, propracujeme a necháme 40 minut kynout.

Pak těsto vyklopíme a popřekládáme. Vezmeme okraj a přiložíme do středu těsta. Otočíme o 90°a zase vezmeme okraj a přiložíme do středu těsta. Opakujeme vícekrát, aby těsto získalo strukturu, při které se neroztéká. Vide jak překládat chléb najdete třeba tady:https://www.youtube.com/watch?v=nCCHzSjUNXc

Nakonec stočíme do ošatky nebo vysypané mísy a necháme kynout. Mezitím rozpálíme troubu asi na 230°C a nahřejeme plech na který budeme chléb vyklápět. Na nahřátý plech dáme pečící papír, vyklopíme chléb z ošatky a nařízneme jak kvůli ozdobě tak i kvůli uvolnění tlaku při pečení. Pomlžíme vodou a dáme do trouby. Ideální je, když máme starý plech, na který můžeme v troubě chrstnou horkou vodu. Takto pečeme 10 minut. Pak troubu otevřeme, pár sekund vyvětráme a stáhneme teplotu na 170°C a pečeme dalších 30-40 minut. Řídíme se podle barvy a podle poklepu na chléb, který má znít dutě.

Po vyndání z trouby přendáme chléb na mřížku vychladnout aby se neudělal zespoda brousek. Chléb krájíme až když vychladne, jinak nám klesne.

A takto se povedl:
Bezlepkový chléb s psylliem

zdroj: Lenka Školová

Návštěvníci

Právě přítomno: 240 hostů a žádný člen