Chlebánky

Chlebánky jsou názorná příklad recyklace potravin.
Chlebánky

 

Suroviny:
2 krajíce staršího chleba
450 ml vlažné vody
1,5 lžičky soli
2 lžičky cukru
2 lžíce oleje
300 g hladké mouky
200 g celozrnné pšeničné mouky
1 sáček sušeného droždí (na 0,5 kg mouky, modrý pták je na 1 kg)
semínka do těsta podle chuti, případně kmín
semínka na posypání

 

Vodu nalejeme do nádoby, nalámeme do ní chleba necháme ho nasáknout. Pak přidáme ostatní suroviny a nakonec mouku a na ní droždí. V pekárně umícháme a necháme vykynout těsto. Jestliže se těsto zdá řídké, přisypeme mouky. Hustota těsta záleží na velikosti použitho chleba. Z těsta tvoříme bulky a klademe na plech. Potřeme vodou se solí, případně posypeme semínky. Pečeme asi 30 minut při 180 °C.

A takto se povedly:
Chlebánky

zdroj: mamincinyrecepty.cz, upraveno!