Jedna mlska pro hračičky. V podstatě se jedná o velkou švýcarku nebo františka, podle toho, jak to kde nazývají.
Suroviny:
těsto:
250 ml mléka
2 žloutky
50 g rozpuštěného másla
1 lžíce cukru
1/2 lžičky soli
600 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí
náplň:
80 g změklého másla
10 lžic cukru krupice
3 lžičky skořice
Těsto zaděláme buď v ruce nebo v domácí pekárně. Po vykynutí rozdělíme na poloviny. Vyválíme plát a potřeme ho polovinou másla na nápň, posypeme cukrem smíchaným se skořicí, zase jen polovinou cukru, ale celý plát. Zarolujeme a vznikne mám malý dlouhý závin.. Ten podélně rozkrojíme. Obě poloviny propleteme a stočíme do kruhu. Položíme na pečící papír a pečeme při 180°C asi 20 minut. V původním receptu bylo na potření testa mnohem více másla, to však při pečení vytéká i s cukrem a zespoda kringele karamelizuje. Pak to nehezky lepí.
Když se kringel rozkrájí jako bábovka, tak se dá i rozebírat po vrstvách a u kafe má člověk i zábavu.
Fotografie pro pochopení postupu:
Těsto vykynulo
Rozřízlý závin
Zapleteno před pečením
Upečený kringel
Inspirace je ze stránek mamincinyrecepty.cz