Špaldovo-žitný chléb

Další vyzkoušený recept na kváskový chléb. Lze použít i s droždím, postup je ale nutné zjednoduššit a přispůsobit droždí
Špaldovo-žitný chléb

Suroviny:
450 ml vody
200 g špaldové mouky
200 g celozrnné žitné mouky
3 lžičky žitného kvásku

Vše rozmícháme a necháme přes noc vykvasit. Ráno přidáme:
2 lžíce oleje
1,5 lžičky soli
200-250 g hladké mouky
semínka podle chuti
Těsto uhněteme do požadované hustoty a necháme 2 hodiny kvasit. Pak ještě jednou propracujeme a dáme do vysypané ošatky. Po vykynutý (2-3 hodiny) překlopíme na ohřátý plech a dáme péci do zapařené trouby na 250°C na 10 minut a dalších 40 minut na 150°C, ale již bez vody (páry).

A takto se povedl:
Špaldovo-žitný chléb