Makový závin

Po několika týdnech vánočního cukroví se mi zachtělo zase pro změnu něčeho klasického. Tu je kynutý makový závin. Maková náplň je s povidly, které mák spojí a nedrobí se a nevypadává z nakrájeného závinu.
Makový závin

Suroviny na těsto:
150 ml mléka
1 vajíčko
1/2 sáčku vanilkového cukru
30 g cukru
30 g změklého másla
špetka soli
250g hladké mouky
1/2 sáčku sušeného droždí

Vše jsem nasypal do domácí pekárny v pořadí nejdříve tekuté, pak sypké a navrch droždí. Na program Těsto necháme vypracovat a pak vykynou těsto.

Suroviny na náplň:
150g mletého máku
230-250 ml mléka
1 lžička skořice
50 g cukru
30 g povidel
30 g rybízové marmelády
pár kapek citronové šťávy

Mléko přivedeme k varu, vsypeme mák a 10 minut vaříme. Podle potřeby můžeme přilít mléko, abychom měli kašovitou konzistenci. Pak odstavíme v plotny a vmícháme ostatní suroviny.

Po vykynutí těsta a vychladnutí náplně v těsta vyválíme plát a potřeme náplní. Stočíme do závinu a přeneseme na plech. Necháme asi 30 minut kynout. Pečeme na 160°C asi 40 minut. Po upečení potřeme povrch smetanou, která vytvoří lesklou kůrku.

A takto se povedl:
Makový závin

zdroj: pradobroty.cz