Sloní uši

Chuť této buchty je podobná vánočce, ale do tohoto receptu nepatří vajíčko. Nekomu může název evokovat smažený vepřový řízek, který je rozklepaný do tenka, ale výsledkem tohoto receptu je sladký moučník a ne maso.
Sloní uši

Suroviny:

Omládek:
100 ml vlažné vody
130g hladké mouky
1 lžička cukru
1/2 sáčku sušeného droždí

Vše smícháme a necháme hodinu vykynout. Pak k omládku přidáme:
140 ml vlažného mléka
80 g cukru
1 vanilkový cukr
2 lžičky citronové šťávy
troška citronové kůry
špetka soli
50 g rozehřátého másla
350 g hladké mouky (dal jsem 100g celozrnné pšeničné a 250g hladké)

Vše smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto (nebo do domácí pekárny, jako to dělám já). Necháme asi 1,5 hodiny vykynout. Pak rozdělíme na 12 dílů. Z každého dílu vyválíme placku o průměru asi 10 cm. Dortovou formu vymažeme máslem, placky do ní skládáme kolem dokola tak, že každou další plackou překryjeme kousek té předcházející. Jednotlivé placky mažeme rozpuštěným máslem. Poslední placku částečně zasuneme pod tu první. Necháme ještě hodinu vykynout, pak potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.

Pečeme při 180°C asi 40 minut. Po upečení sejmeme boky dortové formy a necháme vychladnout. Jednotlivé kousky si odtrháváme, mají opravdu tvar sloních uší i s tím prohnutím. A chutnají dobře.

A takto se povedly:
Sloní uši

zdroj: pekárnománie.cz