Žitný kvasový chléb

Recept, který vznikl postupním odladěním receptů z internetu. Je jednoduchý, rychlý a není úplně nutné dodržovat poměry, není nutné těsto hníst.
Žitný kvasový chléb

Suroviny:
na rozkvas potřebujeme
150 ml vody
150 g celozrnné žitné mouky
1 lžíce kvásku

Vše smícháme a necháme asi 12 hodin pracovat. Po té přidáme:

250 ml vody
1 lžičku soli
1 lžičku chlebového koření
1 lžičku drceného kmínu
2 lžíce žitných otrub
50 g žitných vloček
50 g různých semínek (lněné, slunečnicové, dýňové)
250 g žitné chlebové mouky

Vše smícháme a dáme do vymazané a vysypané formy. Necháme vykynout a pečeme jako klasický chléb. V rozehřáté troubě nejprve 15 minut na 250°C a pak dalších 35 minut na 175°C.

Vychytávky:
1. Když spěchám, použiju na zadělání těsta teplou vodu, ne horkou. Chleba dám ve formě vykynout do vyhřáté trouby a za hodinu je vykynuto a můžu péct.

2. Po upečení okamžitě vyklopit na mřížku, aby se chleba mohl vydýchat vychladnout. Když vyklopíte chleba třeba na prkýnko a necháte ho tam chladnout, může se v místě dotyku vytvořit brousek.

3. Chleba lze obměňovat tím, že měníme mouku. Musíme ale zachovat poměr suché-mokré.

A takto se povedl:
Žitný kvasový chléb