Kvasné zátky

Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 
V zimě je moc dobré na svařák a když je dobrý rok, že je rybíz sladký, tak se dá i pít. Děda dělal víno v třílitrové sklenici a hrdlo měl přetažené celofán, já to zkoušel taky, ale jednou jsem dostal kvasnou zátku, použil ji a nějak se mi víno nepovedlo. Tak jsem vyzkoušel takovouhle kvasnou zátku. Přes hrdlo demižonu natáhnu prezervativ a na špičce ho trošku nastřihnu, ale jen malinko, tak asi 1mm do kříže. Když víno kvasí, tak vyvíjející se plyn natlakuje prezervativ a ten se nafoukne. Jakmile tlak přesáhne určitou hranici, tak začne dírkou ucházet. Dokud tedy probíhá kvašení, prezervativ trčí. Jakmile zvadne, je dokvašeno. Nemusím sledovat bublinky v kvasné zátce nebo pravidelně dolévat vodu do kvasné zátky. Používám tento vynález už několik let a zatím se víno vždy povedlo.

Kvasné zátky