Meruňkové víno

Meruňky nám pořád ještě zbývaly, tak co s nimi. Ještě jsem nezkoušel meruňkové víno. Hledal jsem na internetu a našel jsem pouze dva typy receptů, opsané z jedné staré příručky.

Meruňkové víno

 

Přepočet na 3 litrovou sklenici:
1,2 kg zralých vypeckovaných a drobně nakrájených nebo rozmačkaných meruněk
1,2 l vody
0,5 kg cukru
4 roztlučené pecky z meruněk
vinné kvasinky
živnou sůl pro vinné kvasinky

Vodu svaříme s cukrem, rozkrájíme meruňky, nasypeme do sklenice, zalyjeme vychladlou vodou s cukrem, přidáme pecky, živnou sůl a namnožené kvysinkypodle návodu. Přetáhneme hrdlo celofánem, upevníme gumičkou a pak už se jen kocháme jak to pěkně kvasí. Když to kvasí moc bujaře a podle Archimédova zákona bublinky vytlačí meruňky nad vodu, tak to občas promícháme. Takový meruňkový burčák je moc dobrý.
Doporučuji nechat kvasit někde v přítmí, ne na přímém slunečním světle a také ne za velkého tepla. Když se kvasinky rozjedou tak stačí bohatě 20°C, chuť vína je pak bohatší.

Meruňkové víno