Jednoduchý recept pro ty, co nemají rádi hnětení chleba či složitou přípravu.
Suroviny na kvásek:
1 lžička kvásku
65 g celozrnné žitné mouky
65 ml vody
Promícháme a necháme 12 hodin pracovat, nejlépe přes noc.
Přidáme:
260 g vody nebo piva
15 g medu nebo sladěnky, či melasy
125 g vloček podle chuti (ovesné, špaldové, žitné, pohankové...)
25 g semínek (chia, slunečnice, tykvové, lněné...)
190 g celozrnné žitné mouky
1 lžička soli
semínka na posypání
Do vzešlého kvásku přidáme zbytek surovin,promícháme a dáme do vymazané a vysypané formy. Vršek navlhčíme, posypeme semínky, která trochu připlácneme. Dáme na teplé místo asi na 5 hodin kynout. Rozehřejeme troubu na 250°C a chléb do ní vložíme. 10 minut pečeme, pak snížíme na 200°C a pečeme ještě dalších 30 minut. Chléb pak vyklopíme a dáme zpět do trouby na mřížku ještě na 15 minut, aby se nám vytvořila kůrka ze všech stran.
A takto se povedl:
zdroj: maškrtnica