Po té co se mi podařili bezlepkové kynuté buchty, zkusil jsem udělat klasické buchty z kvásku, bez droždí.
Potřebujeme následující suroviny:
Pro kvásek:
40 g žitného kvásku (ten používám na chleba)
80 ml vody
130 g hladké mouky
Tohle necháme přes noc (12 hodin) pracovat a ráno přidáme:
150 ml mléka
1 vejce
50 g rozpuštěného másla
1 lžička citronové šťávy
50 g cukru
1 vanilkový cukr
100 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
špetku soli
Těsto zpracujeme v pekárně, případně ručně, necháme asi 30 minut kynout, pak uděláme buchty s náplní podle chuti. Na pekáči mastíme, aby se nám buchty nespojili a po upečení šly od sebe. Necháme ještě asi 1 hodinu nebo více kynout a pak už s tím šup do trouby a pečeme do zlatova.
A takto se povedly:
zdroj: Tatiana Hostalkova (Facebook)