Kváskové pečení není jen o chlebu a kdo vyzkoušel i sladké pečení, musí mi dát za pravdu, že chuť s drožďovým receptem je lepší, jemnější, výraznější.
Rozkvas:
150 ml vody
150 g pšeničné hladké mouky
2 lžičky kvásku (klidně i žitného)
Vše smícháme a necháme 12 hodin pracovat.
Pak přidáme:
350 g pšeničné hladké mouky (já dal nakonec 380g, protože se mi těsto zdálo řídké)
200 ml vlažného mléka
60 g cukru
1 vanilkový cukr
50 g rozpuštěného másla
1 vejce špetka soli
Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Pak rozdělíme na 8 kusů a vyválíme válečky, které zatočíme do tvaru briošek. Těsto se mi zdálo moc měkké, ale nakonec při pečení pěkně naběhly a ani se neroztekly. Na plechu necháme ještě asi 30 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem.
Pečeme v předehřáté troubě. Nejdříve 10 minut na 230°C, v zapařené troubě (plech na spodek trouby na který chrstneme horkou vodu), a pak dalších 20-30 minut na 180°C, podle barvy. Po upečení vyndáme na mřížku vychladnout. Kynuté nenechávejte na plechu!
A takto se povedly:
zdroj: varecha.pravda.sk