Chuťově recept připomíná františky, které prodávají u náv pekárně, ale tvar je jiný. Navíc je chuť vylepšena mandlemi. Těsto je pěkně pružné a dobře se s ním pracuje.
Suroviny na těsto:
150g bílého jogurtu
50 ml vody
1 ks vanilkový cukr
30 g cukru krupicce
30 g oleje
špetka soli
1/2 sáčku sušeného droždí
300 g hladké mouky
Suroviny na náplň:
krupicový cukr
mletá skořice
změklé (i rozpuštěné) máslo
Těsto jsem zadělal v domácí pekárně. Po vykynutí vytvoříme bochánky (asi 10 ks), které rozválíme na placku. Potřeme máslem, posypeme cukrem a skořicí. Z jednoho konce nakrájíme rádýlkem.
Těsto stočíme do ruličky tak, abychom spojenou část měli na jednom konci, a celý pramen ještě několikrát zakroutíme, jakobychom ho ždímali. Váleček pak stočíme do věnečku.
Dáme na plech vykynout, pak pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat mandlemi. Po vykynutí pečeme v rozehřáté troubě na 180°C asi 15 minut.
A takto se povedly:
zdroj: pekárnománie.cz