Klasické makové koláče, které nejsou složité na přípravu. Jsou chutné a použité sádlo do těsta zachová koláč vláčný.
Suroviny:
Těsto:
140 g vody
polovina vajíčka (druhá půlka na potření)
75 g cukru
lžička medu
špetka soli
75 g povoleného sádla
350 g hladké mouky
2 lžičky sušeného droždí
Náplň:
200 g mletého máku
300 ml mléka
mletá skořice podle chuti
špetka badyánu
2 lžíce cukru
1 lžíce marmelády nebo povidel
Těsto připravíme jako každé jiné kynuté těsto. Já použil domácí pekárnu do které jsem dal suroviny v pořadí nejprve tekuté, pak sypké a sušené droždí navrch. Po vykynutí těsta uděláme 9 bulek, které rukou rozmáčkneme. Důlky vytlačíme skleničkou a naplníme mákem, přidáme případné zdobení. Necháme ještě 30-40 minut vykynout a před pečením potřeme okraje rozšlehaným vejcem (to co nám zbylo).
Pečeme 3 minuty na 200°C a pak ještě 20 minut na 180°C. Po upečení hned sundáme z plechu a necháme vystydnout.
A takto se povedly:
zdroj: pekárnománia.cz