foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
foto5

Fotogalerie

Najdete nás též na:

Lumaqův profil

Počasí v Rumburku

Rajče

Povidlový lopaťák

Lopaťák je to proto, že se tento typ koláčů sázel do pece lopatou. Na pohled je to jako tenká pizza se sladkou náplní a drobenkou. Použil jsem švestková povidla a je to vynikající. Jedná se o tradiční slovácký koláč.
Povidlový lopaťák

Suroviny na těsto:
150 ml vody
15 g cukru
1 žloutek
30 g změklého másla
200 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
8 g čerstvého droždí (kávová lžička sušeného)

Suroviny na drobenku:
40 g másla
40 g cukru
80 g polohrubé mouky

Je lepší si nejprve rozmíchat droždí v teplé vodě s cukrem a 2 lžícemi mouky a nechat asi 20 minut pracovat. Pak se přidají všechny ostatní suroviny, důkladně se propracuje (já použil domácí pekárnu) a nakonec nechá asi 1,5 hodiny kynout. Pa vykynutí rozdělíme těsto na 2 poloviny a z každé vytažením vypracujeme placku o průměru asi 30 cm. Tu potřeme povidly a posypeme drobenkou. Pečeme na 170°C asi 25 minut.

A takto se povedl:
Povidlový lopaťák

zdroj: pekarnománie.cz

Návštěvníci

Právě přítomno: 59 hostů a žádný člen