Při jídle jde především o chuť, ale když je jídlo příjemné i pro oko, tak je to další plus, jako v případě tohoto koláče.
Suroviny:
180 ml mléka
2 žloutky (bílky schovejte)
30 g rozpuštěného másla
70 g cukru
špetka soli
450 g polohrubé mouky
1 sáček sušeného droždí
náplň může být jako v originálním receptu nutela a nebo je vyzkoušeno a možná i lepší povidla se skořicí
Vše dáme do domácí pekárny (mimo náplně) v pořadí nejdříve tekuté pak tuhé, navrch droždí a pustíme program těsto. Po vykynutí těsto vyklopíme na vál a rozdlíme na 4 díly, ze kterých si uděláme kulaté bochánky s necháme je 5 minut odpočinout. Teď následuje postup, který je třeba dodržet. Vyválíme placku, průměr kontroluji dnem z dortové formy. Přeneseme na plech s pečícím papírem, namažeme náplní. stejně uděláme s druhou a třetí plackou, které vrstvíme na sebe přesně, aby okraje lícovaly. Poslední placku pan už nemažeme. Doprostřed vrchní placky položíme hrnek menšího průměru, který nám zajišťuje, aby prostředek zůstal rovnoměrně kulatý. Pak nakrojíme placku (jako dort) tak, že nám 16 dílů. Pak vezmeme 2 části a ty otočíme nohama vzhůru, kždý na opačnou stranu. Pokračujeme s dalšími 2 díly až otočíme všechny kolem dokola. Hrnek odstraníme a necháme asi 30 minut kynout. Po té potřeme rozšlehanými bílky a pečeme asi 20 - 25 minut na 170 °C, ke konci teplotu snižuji, protože koláč začíná tmavnout.
Abych dosáhl kulaté placky po rozválení, tak je někdy třeba rozválenou placku oříznout. Ze zbytků pak dělám do prostředka ozdobu.
A takto se povedl:
Pletený koláč s nutelou, celá otočka při kroucení
Pletený koláč s povidly, půl otočky při kroucení
zdroj: čarujeme.cz