Lopaťák je to proto, že se tento typ koláčů sázel do pece lopatou. Na pohled je to jako tenká pizza se sladkou náplní a drobenkou. Použil jsem švestková povidla a je to vynikající. Jedná se o tradiční slovácký koláč.
Tento recept jsem našel na ruském serveru a zaujal mě především vzhled finálního výrobku. Původní recept byl s mákem, ale já jsem vyměnil náplň za ořechovou, což dalo buchtě výbornou chuť po opečených ořechách. Jen jsem nepochopil původní název, asi je to jako smotaný ubrousek.
Kombinace žitné mouky s nakyslou chutí kefíru dává těmto dalamánkům vynikající chuť.
Klasické makové koláče, které nejsou složité na přípravu. Jsou chutné a použité sádlo do těsta zachová koláč vláčný.
Bagety jsou lehounké, nejlépe čerstvé s oříškovou chutí po špaldě.
Perník umí upéct asi každý a recept je jednoduše k nalezení na zadní straně kypřícího prášku. Ale i tento obyčejný recept se dá vylepšit.
Mám rád recepty, kde jsou suroviny přesně dané na váhu. Když nám ale do práce přinesl podomní obchodník s knihami kuchařku Hrníčkové pečení, tak jsem neodolal a koupil jsem si ji. Tady je můj první pokus podle této kuchařky.
Tyto kaiserky jsou vláčné a vůni jim dodává sádlo, které se přidává do těsta.
Moučník má jemnou chuť, kterou mu dodává mascarpone. Stojí za vyzkoušení.
Není to úplně jako trdelník, ale je to moc dobrá sladkost, která je hotova bez velké práce.